zonnepanelen laten reinigen
Zonnepanelen optimalisatie
Danny van Laarhoven
Zonnepanelen optimalisatie
02/07/2024
7 min
0

Zonnepanelen laten reinigen: Alles wat je moet weten

02/07/2024
7 min
0

Bij Solar Systems Sliedrecht weten we dat het onderhoud van zonnepanelen cruciaal is voor hun prestaties en levensduur. In dit artikel duiken we in de wereld van zonnepanelenreiniging. Veel zonne-energie gebruikers vragen zich af: is het reinigen van zonnepanelen echt nodig? En zo ja, wat zijn de kosten en hoe vaak moet dit gebeuren?

We behandelen in dit artikel alle aspecten van zonnepanelen laten reinigen - van de frequentie en methoden tot de kosten en voordelen. Ontdek waarom regelmatige reiniging niet alleen de efficiëntie van je panelen verhoogt, maar ook een slimme investering is voor de lange termijn.

Reinigen van zonnepanelen is onmisbaar voor een maximaal resultaat

Zonnepanelen reinigen is een essentieel onderdeel van het onderhoud om de maximale efficiëntie van je zonnepaneelsysteem te garanderen. Vuil, stof, bladeren, vogelpoep, en andere vervuilingen kunnen zich ophopen op de panelen en leiden tot een enorme daling van de energieopbrengst. Hier zijn enkele redenen waarom regelmatige reiniging zo belangrijk is:

 • Verhoogde energieopbrengst: Schone zonnepanelen vangen meer zonlicht op, wat resulteert in een hogere energieproductie. Vuil en stof kunnen de efficiëntie met 5-25% verminderen, afhankelijk van de mate van vervuiling.
 • Voorkomen van hotspots: Vuil en puin kunnen hotspots veroorzaken, wat leidt tot beschadiging en een verkorte levensduur van de panelen.
 • Behoud van garantie: Sommige fabrikanten vereisen regelmatige reiniging als onderdeel van hun garantievoorwaarden.
 • Lange termijn duurzaamheid: Regelmatig schoonmaken helpt de levensduur van de zonnepanelen te verlengen door slijtage te verminderen.

Het is aan te raden om zonnepanelen minimaal één keer per jaar te reinigen, maar in sommige omgevingen kan vaker schoonmaken nodig zijn.

zonnepanelen laten wassen door Solar Systems Sliedrecht

Wat kost het om zonnepanelen te laten reinigen?

De kosten voor het laten reinigen van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 • Aantal zonnepanelen: Meer panelen betekent meer tijd en werk, wat leidt tot hogere kosten.
 • Bereikbaarheid: Moeilijk bereikbare panelen kunnen hogere kosten met zich meebrengen vanwege de benodigde veiligheidsmaatregelen en apparatuur.
 • Mate van vervuiling: Sterk vervuilde panelen vereisen meer inspanning om te reinigen, wat de kosten kan verhogen.
 • Regio: De locatie kan ook invloed hebben op de prijs; bijvoorbeeld, prijzen kunnen variëren tussen stedelijke en landelijke gebieden.

Gemiddeld liggen de kosten voor het reinigen van zonnepanelen in Nederland tussen de €75 en €150. Dit is echter slechts een schatting en de daadwerkelijke kosten kunnen variëren. Het is een goede investering, gezien de verhoogde energieopbrengst en de bescherming van je zonnepanelen op lange termijn.

Lees meer over onze schoonmaak dienst

Hoe vaak moet je zonnepanelen reinigen?

De frequentie van het schoonmaken van je zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van je huis, het lokale klimaat, en de omgeving rondom je huis. Hier zijn enkele richtlijnen om te bepalen hoe vaak je zonnepanelen schoon moet maken:

 • Locatie en omgeving: Woon je in een gebied met veel stof, pollen, of vogelactiviteit, of in de buurt van industrieën die veel vervuiling produceren? Dan moeten je zonnepanelen mogelijk vaker gereinigd worden.
 • Seizoensgebonden factoren: In de herfst kunnen vallende bladeren een reden zijn om je panelen vaker te reinigen. Ook in droge, zanderige gebieden kan de lente een periode zijn waarin meer schoonmaak nodig is vanwege stof en zand.
 • Weersinvloeden: Na een periode van droogte of na sneeuwval is het raadzaam om de panelen te controleren en indien nodig te reinigen.
 • Soort zonnepanelen: Het type zonnepaneel en type dak (schuin of plat dak) kan ook een rol spelen.
 • Inspectie: Regelmatig visueel inspecteren van de panelen helpt om te bepalen of reiniging nodig is.

Over het algemeen wordt aanbevolen om zonnepanelen minstens één keer per jaar te reinigen, maar in sommige gevallen kan twee keer per jaar of vaker nodig zijn.

Is het verplicht?

Het laten reinigen van zonnepanelen is niet wettelijk verplicht, maar het is sterk aanbevolen voor het behoud van de efficiëntie en levensduur van je zonnepaneelsysteem. Hoewel er geen specifieke regelgeving is die reiniging eist, zijn er enkele overwegingen die het belang van reiniging onderstrepen:

 • Efficiëntiebehoud: Vuil, stof, en vogelpoep kunnen de prestaties van zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Regelmatige reiniging helpt om een optimale energieproductie te waarborgen.
 • Fabrieksgarantie: Sommige fabrikanten stellen regelmatig onderhoud en reiniging als voorwaarde voor het behoud van de garantie.
 • Duurzaamheid: Door zonnepanelen schoon te houden, voorkom je potentiële schade en verleng je de levensduur van het systeem.

Hoewel het niet verplicht is, is het laten reinigen van zonnepanelen een slimme keuze voor iedereen die het meeste uit zijn investering wil halen.

>> Lees hier alle wettelijke regels omtrent zonnepanelen.

Het belang van regelmatige controle van zonnepanelen

Regelmatige controle van zonnepanelen is van cruciaal belang om hun efficiëntie en levensduur te maximaliseren. Hier zijn enkele redenen waarom regelmatige inspecties onmisbaar zijn:

Vroegtijdige probleemdetectie

Regelmatige controles helpen om eventuele problemen, zoals beschadigingen, losse aansluitingen, of opbouw van vuil, vroegtijdig te identificeren. Dit voorkomt grotere problemen op de lange termijn.

Optimale energieopbrengst

Door ervoor te zorgen dat de panelen in goede staat zijn, kun je een maximale energieopbrengst waarborgen. Zelfs kleine problemen kunnen de prestaties van je systeem beïnvloeden.

zonnepanelen laten controleren

Behoud van garantie

Veel fabrikanten vereisen regelmatig onderhoud als onderdeel van hun garantievoorwaarden. Door je aan deze voorwaarden te houden, zorg je ervoor dat je garantie geldig blijft.

Veiligheid

Regelmatige controles dragen bij aan de algehele veiligheid van je zonnepaneelsysteem. Het vermindert het risico op elektrische problemen en brandgevaar.

Waarom geen glazenwasser inhuren, maar een echte specialist

Het reinigen van zonnepanelen vereist specifieke kennis en vaardigheden die verschillen van traditioneel glazenwassen. Hier zijn enkele redenen waarom je beter een gespecialiseerde zonnepaneelreiniger kunt inhuren:

 • Specifieke reinigingsmethoden: Zonnepanelen vereisen een zachte aanpak om krassen of beschadigingen te voorkomen. Specialistische reinigers gebruiken de juiste gereedschappen en technieken.
 • Kennis van zonnepanelen: Een specialist begrijpt hoe zonnepanelen werken en kan potentiële problemen, zoals hotspots of losse aansluitingen, herkennen tijdens het reinigen.
 • Gebruik van geschikte reinigingsmiddelen: Niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor zonnepanelen. Specialisten weten welke producten veilig en effectief zijn.
 • Veiligheid: Het werken op daken en met elektrische systemen brengt risico's met zich mee. Gespecialiseerde reinigers zijn getraind in veilig werken op hoogte en weten hoe ze veilig kunnen omgaan met zonnepanelen.

Door te kiezen voor een gespecialiseerde zonnepaneelreiniger, zoals Solar Systems Sliedrecht, ben je verzekerd van een veilige en effectieve reiniging die de levensduur van je zonnepanelen helpt verlengen en hun efficiëntie maximaliseert.

Ik wil een afspraak maken

Het laten wassen van zonnepanelen is een slimme investering

Het laten wassen van zonnepanelen is een slimme investering die zich op meerdere manieren uitbetaalt:

Verhoogde energie-efficiëntie

Schone zonnepanelen werken efficiënter. Vuil en stof kunnen de hoeveelheid zonlicht die de panelen bereikt verminderen, wat leidt tot een lagere energieopbrengst.

Langere levensduur

Regelmatig wassen helpt om slijtage van de panelen te verminderen, waardoor de levensduur van je zonnepaneelsysteem wordt verlengd.

Kostenbesparing

Door het optimaliseren van de energieopbrengst kun je besparen op je energierekening. Dit kan de kosten voor het wassen van de panelen snel compenseren.

Milieuvriendelijk

Schone zonnepanelen dragen bij aan een effectiever gebruik van zonne-energie, wat goed is voor het milieu.

"Bij Solar Systems Sliedrecht zijn we overtuigd van het belang van goed onderhoud van zonnepanelen. Door ze professioneel te laten wassen, zorg je niet alleen voor een hogere energieopbrengst en langere levensduur, maar draag je ook bij aan een schonere en duurzamere toekomst. Onze experts staan klaar om je zonnepanelen met de grootste zorg te behandelen, waardoor je het maximale uit je investering haalt." Mark Baan - Expert in zonnepanelen bij Solar Systems Sliedrecht

Zonnepanelen laten reinigen: Kosten versus opbrengst

Bij het overwegen van het laten reinigen van zonnepanelen, is het belangrijk om de kosten af te wegen tegen de potentiële opbrengst. Het begrijpen van de financiële en operationele voordelen kan je helpen bij het nemen van een geïnformeerde beslissing.

Kosten van reiniging

De kosten voor het laten reinigen van zonnepanelen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Deze omvatten de grootte van het systeem, de bereikbaarheid van de panelen, en de mate van vervuiling. Gemiddeld liggen de kosten in Nederland tussen de €75 en €150. Deze kosten kunnen echter variëren op basis van de specifieke behoeften en omstandigheden van jouw zonnepaneelsysteem.

Verhoogde energieopbrengst

Vuile zonnepanelen kunnen minder efficiënt zijn, met een potentiële afname in efficiëntie van tot wel 25%. Regelmatige reiniging zorgt ervoor dat de panelen hun maximale potentieel bereiken. Dit betekent dat zelfs een lichte verbetering in efficiëntie een merkbaar verschil kan maken in de energieopbrengst van het systeem.

Neem zeker een kijkje naar de onderstaande video. Vanaf minuut 6:40 zie je met eigen ogen hoe een schoonmaakbeurt de opbrengst van je zonnepanelen met 30 tot 40 procent kan verhogen, wat het belang van regelmatige reiniging duidelijk illustreert.

Besparing op energierekening

De toename in efficiëntie door regelmatige schoonmaak kan resulteren in een verlaging van de energierekening. Deze besparingen kunnen op de lange termijn de kosten voor het reinigen van de panelen compenseren, waardoor de investering in schoonmaak zichzelf terugbetaalt.

"Investeren in regelmatige schoonmaak van je zonnepanelen is niet alleen een investering in de efficiëntie van je systeem, maar ook in je financiële toekomst. Bij Solar Systems Sliedrecht zien we keer op keer hoe een kleine toename in efficiëntie kan leiden tot significante besparingen op de energierekening. Deze besparingen compenseren op de lange termijn de kosten van het reinigen, waardoor jouw keuze voor regelmatig onderhoud uiteindelijk een slimme, zelffinancierende beslissing is." Mark Baan - Solar Systems Sliedrecht

Behoud van waarde

Goed onderhouden zonnepanelen behouden hun waarde en prestaties beter over tijd. Dit is niet alleen belangrijk voor de verkoopwaarde van je woning, maar ook voor de duurzaamheid en effectiviteit van je investering in zonne-energie. Regelmatig reinigen draagt bij aan het behoud van de optimale conditie van de panelen.

Kortom, terwijl er initiële kosten verbonden zijn aan het laten reinigen van zonnepanelen, weegt de verbeterde energieopbrengst en het langdurige behoud van het systeem op tegen deze investering. Regelmatige reiniging is een slimme keuze voor iedereen die het meeste uit zijn zonne-energiesysteem wil halen.

Conclusie: Is zonnepanelen reinigen onzin? Nee!

Bij Solar Systems Sliedrecht weten we dat het onderhoud van zonnepanelen cruciaal is voor hun prestaties en levensduur. In dit artikel hebben we alle aspecten van zonnepanelenreiniging behandeld, van de frequentie en methoden tot de kosten en voordelen. We hebben ontdekt waarom regelmatige reiniging niet alleen de efficiëntie van je panelen verhoogt, maar ook een slimme investering is voor de lange termijn.

In de video van het bekende YouTube-kanaal Pauls' Hardware is onderzocht hoe de opbrengst van zonnepanelen met maar liefst 30 tot 40 procent kan worden verhoogd door regelmatig schoon te maken. Dit laat duidelijk het belang van zonnepanelenreiniging zien voor het maximaliseren van je investering en energieopbrengst!

Bij Solar Systems Sliedrecht staan onze experts klaar om je zonnepanelen met de grootste zorg te behandelen, zodat je het maximale uit je investering haalt.

Ik wil graag een afsprak maken

Reacties
Categorieën