zonnepanelen kopen plat dak
Installatie en techniek
Danny van Laarhoven
Installatie en techniek
01/22/2024
11 min
0

Zonnepanelen voor platte daken: Een complete gids voor kopen en installeren

01/22/2024
11 min
0

Ontdek de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw platte dak bij Solar Systems Sliedrecht. Of je nu zelf aan de slag gaat of professionele plaatsing overweegt, wij bieden je alle nodige inzichten in de voordelen, kosten, en beste keuzes voor jouw situatie. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over het aanschaffen en installeren van zonnepanelen op een plat dak, van complete sets tot de optimale zonnepaneelkeuze.

Waarom zonnepanelen op een plat dak een goed idee zijn

Als je een plat dak hebt, bieden zonnepanelen een uitstekende gelegenheid om duurzame energie op te wekken en te profiteren van diverse voordelen. Hieronder leggen we uit waarom het plaatsen van zonnepanelen op jouw platte dak een slimme keuze is.

Optimale benutting van ruimte

Platte daken zijn ideaal voor zonnepanelen omdat je de panelen efficiënt kunt plaatsen zonder de beperkingen van dakhoeken en -hellingen. Je hebt meer controle over de oriëntatie en hoek van de panelen, wat zorgt voor een maximale opvang van zonlicht. Dit betekent dat je het potentieel van jouw dakruimte op de beste manier wordt benut voor energieproductie.

zonnepanelen op plat dak door Solar Systems Sliedrecht

Verhoogde energieopbrengst

Door de flexibele plaatsingsmogelijkheden kun je de zonnepanelen zo positioneren dat ze het meeste zonlicht vangen. Dit betekent dat je potentieel een hogere energieopbrengst kunt realiseren in vergelijking met schuine daken, vooral als je de panelen richt naar de meest zonrijke kant.

Minimale zichtbaarheid

Een ander voordeel van zonnepanelen op een plat dak is dat ze minder zichtbaar zijn vanaf de grond. Dit kan ziet er vaak mooier uit en zorgt ervoor dat jouw huis zijn traditionele uitstraling behoudt terwijl je toch geniet van de voordelen van zonne-energie.

"Zonnepanelen op een plat dak zijn niet alleen een slimme keuze voor je portemonnee en het milieu, maar benutten ook elke vierkante meter van je dak optimaal. Bij Solar Systems Sliedrecht streven we ernaar om met onze op maat gemaakte zonnepanelenoplossingen jouw dak te veranderen in een krachtige, groene energiebron. Ons doel is om elk huis niet alleen energie-efficiënt, maar ook toekomstbestendig te maken." - Mark Baan, Zonnepanelen Expert, Solar Systems Sliedrecht

Eenvoudigere installatie en onderhoud

De installatie van zonnepanelen op platte daken is vaak eenvoudiger en minder invasief dan op schuine daken. Er is minder risico op beschadiging van dakpannen en de toegankelijkheid voor installatie en onderhoud is beter. Dit kan leiden tot lagere installatiekosten en maakt onderhoud eenvoudiger. Wel adviseren wij altijd om je te laten adviseren door een professional.

Verlenging van de daklevensduur

Zonnepanelen kunnen ook helpen om jouw dak te beschermen tegen weersinvloeden, zoals regen, sneeuw en UV-straling. Dit kan de levensduur van jouw dak verlengen en toekomstige onderhouds- of vervangingskosten verlagen.

Financiële voordelen

Investeren in zonnepanelen op jouw platte dak kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren. Je bespaart op energiekosten, en mogelijk kom je in aanmerking voor subsidies of belastingvoordelen. Daarnaast kan de waarde van jouw woning stijgen door de aanwezigheid van een duurzame energiebron.

Milieuvriendelijke keuze

Tot slot is het kiezen voor zonnepanelen op jouw platte dak een milieuvriendelijke beslissing. Je draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen, wat goed is voor het milieu en toekomstige generaties.

Kortom, het plaatsen van zonnepanelen op jouw platte dak bij Solar Systems Sliedrecht is niet alleen een slimme financiële en ecologische keuze, maar het biedt ook praktische voordelen zoals eenvoudige installatie, optimalisatie van de ruimte en minimale visuele impact.

Ik wil graag advies

De nadelen van zonnepanelen op een plat dak: wat te overwegen

Hoewel zonnepanelen op platte daken veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen en uitdagingen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om deze aspecten te overwegen voordat je besluit om zonnepanelen te installeren. Hieronder bespreken we enkele van deze nadelen en geven we tips over hoe je hiermee kunt omgaan.

Ophoping van vuil en water

Op platte daken kan water en vuil zich gemakkelijker ophopen rond de zonnepanelen, vooral als er geen voldoende helling is voor afwatering. Dit kan leiden tot lagere efficiëntie van de zonnepanelen en kan zelfs schade veroorzaken als het niet goed wordt beheerd.

Oplossing: Zorg voor een lichte helling in het montagesysteem om waterafvoer te bevorderen en reinig de panelen regelmatig om vuilophoping te voorkomen.

Windbelasting

Platte daken kunnen gevoeliger zijn voor windbelasting, vooral als de zonnepanelen enigszins verhoogd zijn. Dit kan de stabiliteit van de installatie beïnvloeden en vereist extra aandacht tijdens de montage.

Oplossing: Gebruik stevige montagesystemen die specifiek ontworpen zijn voor platte daken en houd rekening met de lokale windomstandigheden bij het ontwerp van het systeem.

Beperkte ruimte voor grote Installaties

Afhankelijk van de grootte van je dak, kan de beschikbare ruimte een beperkende factor zijn voor het aantal zonnepanelen dat je kunt installeren, wat invloed heeft op de totale energieopbrengst.

Oplossing: Maak een zorgvuldige planning en berekening van de benodigde ruimte en overweeg efficiëntere panelen als de ruimte beperkt is.

4. Onderhoudstoegankelijkheid

Hoewel platte daken over het algemeen gemakkelijker toegankelijk zijn voor onderhoud, kan de aanwezigheid van zonnepanelen deze toegankelijkheid beperken, afhankelijk van hoe de panelen zijn geplaatst.

Oplossing: Plan de layout van de panelen zodanig dat er ruimte blijft voor onderhoud en inspectie.

5. Esthetiek

Sommige mensen vinden zonnepanelen op platte daken minder esthetisch aantrekkelijk, vooral als ze zichtbaar zijn vanaf de grond of omliggende gebouwen.

Oplossing: Overweeg de zichtbaarheid en het uiterlijk bij het ontwerpen van je systeem en kies voor een lay-out die het minst opvalt.

6. Installatiecomplexiteit

Het installeren van zonnepanelen op een plat dak kan complexer zijn dan op een schuin dak, vooral als het gaat om het verzekeren van voldoende helling en stabiliteit.


Oplossing: Overweeg professionele installatie als je niet zeker bent van je doe-het-zelf vaardigheden. Solar Systems Sliedrecht kan je hierbij helpen.

Door deze nadelen zorgvuldig te overwegen en passende maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat jouw investering in zonnepanelen op je platte dak succesvol en waardevol is. Het is belangrijk om je goed te laten informeren en te kiezen voor kwalitatieve oplossingen die passen bij jouw specifieke situatie.

Waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen op een plat dak

Als je overweegt om zonnepanelen voor jouw platte dak aan te schaffen, zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je op moet letten om de juiste keuze te maken. Hieronder worden de belangrijkste punten uitgelicht.

1. Kwaliteit en type zonnepanelen

Kies voor hoogwaardige zonnepanelen die bekendstaan om hun duurzaamheid en efficiëntie. Er zijn verschillende typen, zoals monokristallijne, polykristallijne, en dunnefilm zonnepanelen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen qua efficiëntie, kosten, en uiterlijk. Het is belangrijk om een type te kiezen dat past bij jouw energiebehoeften en budget.

2. Grootte en aantal panelen

Bepaal hoeveel energie je wilt opwekken en hoeveel ruimte er beschikbaar is op jouw dak. Dit helpt bij het bepalen van het aantal en de grootte van de panelen die je nodig hebt. Houd rekening met toekomstige uitbreidingen en veranderingen in energiebehoefte.

3. Oriëntatie en hellingshoek

Voor platte daken is het van groot belang om de optimale oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen te bepalen voor maximale zonopvang. Over het algemeen is een zuidelijke oriëntatie ideaal in Nederland. Ook de hellingshoek speelt een rol; een hoek van rond de 35 graden wordt vaak aanbevolen voor de hoogste jaarlijkse energieopbrengst. Op de foto hieronder zie je hoe Solar Systems Sliedrecht de juiste hellingshoek heeft gekozen voor DARBouwadvies.

Zonnepanelen op plat dak met juiste hellingshoek door Solar Sytems Sliedrecht

4. Schaduwfactoren

Controleer of er objecten in de omgeving zijn die schaduw kunnen werpen op jouw zonnepanelen, zoals bomen of naburige gebouwen. Schaduw kan de efficiëntie van de zonnepanelen aanzienlijk verminderen.

5. Montagesysteem

Het montagesysteem is belangrijk voor de stabiliteit en duurzaamheid van de installatie. Kies voor een montagesysteem dat speciaal is ontworpen voor platte daken. Dit systeem moet bestand zijn tegen weersinvloeden en moet de panelen in de juiste hoek kunnen plaatsen.

6. Garantie en levensduur

Kijk naar de garantieperiode en de verwachte levensduur van de zonnepanelen. Een lange garantieperiode en een hoge verwachte levensduur zijn indicaties van kwaliteit en betrouwbaarheid.

7. Kosten en rendement

Analyseer de totale kosten, inclusief installatie en onderhoud, en weeg deze af tegen het verwachte rendement. Kijk ook naar beschikbare subsidies en belastingvoordelen die de investering aantrekkelijker kunnen maken.

8. Betrouwbare leverancier en installateur

Kies voor een betrouwbare leverancier en installateur met ervaring in het plaatsen van zonnepanelen op platte daken. Controleer recensies, vraag om referenties, en ga na of ze de nodige certificeringen en verzekeringen hebben.

Bij Solar Systems Sliedrecht begrijpen we het belang van deze overwegingen. We bieden advies op maat en zorgen ervoor dat jouw investering in zonnepanelen voor jouw platte dak aan al jouw eisen en verwachtingen voldoet. Door deze punten zorgvuldig te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die bijdraagt aan een duurzamere toekomst en aanzienlijke financiële voordelen biedt.

Ik wil graag meer informatie

Kostenoverzicht: Wat kost het om zonnepanelen op jouw plat dak te plaatsen?

Bij het overwegen van zonnepanelen voor jouw platte dak, is een van de meest gestelde vragen: wat gaat het kosten? Hieronder bieden we een overzicht van de te verwachten kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak, met specifieke aandacht voor sets van 10 en 12 zonnepanelen.

Algemene kostenfactoren

De kosten voor het installeren van zonnepanelen op een plat dak zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 1. Type en kwaliteit van de zonnepanelen: Verschillende soorten zonnepanelen, zoals monokristallijne of polykristallijne panelen, hebben verschillende prijspunten.
 2. Grootte van het systeem: De totale energiecapaciteit die je wilt genereren beïnvloedt het aantal benodigde panelen en de totale kosten.
 3. Montagesysteem: Speciale montagesystemen voor platte daken kunnen variëren in prijs.
 4. Installatiekosten: De arbeidskosten voor het installeren van de zonnepanelen.
 5. Overige componenten: Kosten voor omvormers, bekabeling, en eventuele monitoringssystemen.

Kosten voor 10 zonnepanelen

Een gemiddelde set van 10 zonnepanelen voor een plat dak kan variëren in kosten, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Gemiddeld kun je denken aan een prijsrange van ongeveer €4.500 tot €6.500. Deze prijs is inclusief de zonnepanelen, het montagesysteem, de omvormer, en installatiekosten. De exacte prijs hangt af van de specificaties en kwaliteit van de gekozen panelen en het montagesysteem.

Kosten voor 12 Zonnepanelen

Voor een set van 12 zonnepanelen liggen de kosten doorgaans iets hoger, vanwege het grotere aantal panelen. De prijs voor een dergelijk systeem kan variëren tussen ongeveer €5.400 en €7.800. Ook hier geldt dat de uiteindelijke prijs afhangt van de keuzes in type paneel, montagesysteem, en de complexiteit van de installatie.

Aanvullende overwegingen

 • Subsidies en belastingvoordelen: Informeer naar lokale subsidies en belastingvoordelen die de kosten kunnen drukken. Sinds 2023 hoef je bijvoorbeeld geen btw meer te betalen.
 • Terugverdientijd: Bereken de terugverdientijd door de besparing op je energierekening af te zetten tegen de investeringskosten. Dit geeft een realistisch beeld van het financiële voordeel op lange termijn.
 • Energieopbrengst: Overweeg de verwachte energieopbrengst van het systeem om de kosten te rechtvaardigen. Een hogere opbrengst kan een hogere initiële investering waard maken.
"Bij Solar Systems Sliedrecht begrijpen we dat de investering in zonnepanelen een belangrijke beslissing is. Daarom streven we ernaar om onze klanten de beste prijs-kwaliteitverhouding te bieden. Wij combineren hoogwaardige zonnepanelen met kostenefficiënte oplossingen, zodat jij kunt genieten van maximale energieopbrengst tegen de scherpste prijzen. Ons team zet zich in om elke installatie perfect af te stemmen op jouw specifieke behoeften, zodat je verzekerd bent van een duurzame en rendabele investering voor jouw platte dak." - Mark Baan, specialist in zonnepanelen bij Solar Systems Sliedrecht

Ik wil graag meer informatie

Doe-het-zelf: Zonnepanelen installeren op een plat dak

Het zelf plaatsen van zonnepanelen op je platte dak kan een lonende uitdaging zijn. Het is niet alleen kosteneffectief, maar geeft je ook de voldoening van het zelf opbouwen van je duurzame energiebron. Hier zijn enkele stappen en overwegingen om je op weg te helpen met je doe-het-zelf project.

Stap 1: Planning en voorbereiding

 • Doe goed onderzoek: Begrijp de basisprincipes van zonnepaneelsystemen, inclusief de soorten panelen, omvormers, en montagesystemen.
 • Beoordeel je dak: Zorg ervoor dat je dak in goede staat is en geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.
 • Bepaal de benodigde capaciteit: Bereken hoeveel energie je wilt genereren en hoeveel panelen je nodig hebt.
 • Schaf de juiste materialen aan: Koop zonnepanelen, een montagesysteem, omvormer, bekabeling, en alle nodige bevestigingsmaterialen.

Stap 2: Veiligheid

 • Veiligheidsmaatregelen: Zorg voor voldoende veiligheidsuitrusting zoals handschoenen, veiligheidsbrillen, en stevige schoenen.
 • Wees bewust van hoogte: Zorg voor een veilige ladder en overweeg het gebruik van een veiligheidsharnas.

Stap 3: Installatie van het montagesysteem

 • Monteer de frames: Installeer het montagesysteem volgens de instructies. Zorg ervoor dat het systeem waterpas en stevig vastzit aan je dak.
 • Pas de hoek aan: Stel de hellingshoek van de panelen in voor optimale zonopvang.

Stap 4: Plaatsing van de zonnepanelen

 • Bevestig de panelen: Monteer de zonnepanelen op het frame. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten en goed uitgelijnd zijn.

Stap 5: Elektrische installatie

 • Sluit de panelen aan: Verbind de zonnepanelen met de omvormer. Zorg ervoor dat alle elektrische aansluitingen veilig en correct zijn.
 • Aarding: Zorg voor een goede aarding van het systeem.
 • Schakel het systeem in: Test het systeem om te controleren of alles goed werkt.

Stap 6: Nazorg en onderhoud

 • Regelmatige controles: Controleer de panelen regelmatig op vuil of beschadigingen.
 • Schoonmaken: Houd de panelen schoon voor optimale prestaties.

Belangrijke overwegingen

 • Lokale regelgeving: Controleer de lokale regelgeving en vereisten voor het installeren van zonnepanelen.
 • Garantie: Wees ervan bewust dat zelfinstallatie invloed kan hebben op de garantievoorwaarden van de zonnepanelen en gerelateerde componenten.
 • Deskundig Advies: Overweeg om advies in te winnen bij een professional, zoals Solar Systems Sliedrecht, om zeker te zijn van een correcte en veilige installatie.


Zelf zonnepanelen installeren op je platte dak kan een leuk project zijn, maar het vereist nauwkeurigheid, veiligheidsbewustzijn, en een goede voorbereiding. Als je niet zeker bent over bepaalde aspecten van de installatie, aarzel dan niet om hulp te vragen aan een professional. Solar Systems Sliedrecht staat klaar om je te ondersteunen met advies en begeleiding, om ervoor te zorgen dat je doe-het-zelf project een succes wordt.

Ik wil graag advies

De beste zonnepanelen voor platte daken: Een vergelijking

Bij het kiezen van de beste zonnepanelen voor een plat dak, is het belangrijk om rekening te houden met efficiëntie, duurzaamheid, en kosten. Hier volgt een beknopte vergelijking van de meest voorkomende soorten zonnepanelen voor platte daken:

Monokristallijne zonnepanelen:

 • Kenmerken: Gemaakt van één kristalstructuur, vaak zwart van kleur.
 • Voordelen: Hoogste efficiëntie en vermogensdichtheid, langere levensduur.
 • Nadelen: Hogere kosten dan andere typen.

Polykristallijne zonnepanelen:

 • Kenmerken: Gemaakt van meerdere kristallen, meestal blauwachtig.
 • Voordelen: Goede efficiëntie, lagere kosten dan monokristallijne panelen.
 • Nadelen: Iets minder efficiënt dan monokristallijne panelen.

Dunnefilm zonnepanelen:

 • Kenmerken: Flexibele panelen, gemaakt van materialen zoals amorf silicium.
 • Voordelen: Lager in kosten, presteren beter bij weinig licht en hoge temperaturen.
 • Nadelen: Lagere efficiëntie, meer ruimte nodig voor dezelfde opbrengst.

Voor de beste keuze voor jouw platte dak is het cruciaal om een balans te vinden tussen efficiëntie, ruimtebeslag, en budget. Overweeg ook factoren zoals het lokale klimaat en de oriëntatie van het dak. 

Montageframes en micro-omvormers: Belangrijke overwegingen voor jouw plat dak

Bij het installeren van zonnepanelen op je platte dak, zijn de keuzes voor montageframes en micro-omvormers van groot belang. Deze componenten bepalen niet alleen de stabiliteit en efficiëntie van je zonnepaneelsysteem, maar ook de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid ervan. Hier bekijken we de sleuteloverwegingen voor deze essentiële onderdelen.

Montageframes:

 • Cruciaal voor stabiliteit en efficiëntie: Zorg dat ze specifiek ontworpen zijn voor platte daken.
 • Hellingshoek: Belangrijk voor optimale zonopvang en waterafvoer.
 • Duurzaamheid: Moeten bestand zijn tegen weer en wind.

Micro-omvormers:

 • Individuele paneeloptimalisatie: Bieden maximale efficiëntie per paneel.
 • Betere prestaties bij schaduw: Minder impact van schaduw op de totale energieopbrengst.
 • Eenvoudiger onderhoud: Defect aan één omvormer beïnvloedt niet het hele systeem.

De keuze van de juiste montageframes en micro-omvormers is van groot belang voor de prestaties en duurzaamheid van je zonnepaneelsysteem op een plat dak.

Complete zonnepaneelsets voor plat dak: Wat is de beste keuze?

Een complete zonnepaneelset voor jouw platte dak kiezen kan overweldigend lijken, maar met de juiste informatie wordt het een stuk makkelijker De beste set hangt af van jouw specifieke energiebehoeften, dakruimte en budget. We zullen de belangrijkste factoren bespreken die je helpen bij het selecteren van de ideale zonnepaneelset voor jouw situatie.

 • Afgestemd op jouw energiebehoefte: Kies een set die overeenkomt met jouw energieverbruik en beschikbare dakruimte.
 • Type panelen: Overweeg monokristallijne of polykristallijne panelen gebaseerd op efficiëntie en budget.
 • Inclusief belangrijke componenten: Zorg dat de set montageframes, omvormers (centrale of micro-omvormers), en bekabeling bevat.
 • Garanties en ondersteuning: Kijk naar de garantieperiode en beschikbare klantenservice.

Een complete zonnepaneelset moet zorgvuldig worden geselecteerd op basis van jouw specifieke behoeften. Solar Systems Sliedrecht kan je helpen bij het maken van de juiste keuze voor een zorgeloze en efficiënte energieopwekking op jouw platte dak.

Ik kom graag in contact

Veelgestelde vragen over het kopen van zonnepanelen op een plat dak

Kan ik zelf zonnepanelen plaatsen op mijn platte dak?

Ja, je kunt zelf zonnepanelen plaatsen op je platte dak als je handig bent en enige technische kennis hebt. Het is belangrijk om de installatie zorgvuldig te plannen, de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen en je te houden aan lokale bouwvoorschriften. Echter, voor de beste resultaten en veiligheid wordt vaak aangeraden om een professionele installateur, zoals Solar Systems Sliedrecht, in te schakelen.

Hoeveel kost het om een set van 8 zonnepanelen op mijn plat dak te installeren?

De kosten voor het installeren van een set van 8 zonnepanelen op een plat dak variëren. Gemiddeld kun je denken aan een bedrag tussen de €3.500 en €5.500, afhankelijk van de kwaliteit en het type zonnepanelen, het montagesysteem, en eventuele installatiekosten. Subsidies en belastingvoordelen kunnen deze kosten verder beïnvloeden.

Wat zijn de beste zonnepanelen voor mijn platte dak?

De beste zonnepanelen voor jouw platte dak hangen af van je specifieke situatie en voorkeuren. Over het algemeen zijn monokristallijne panelen efficiënter en nemen ze minder ruimte in beslag, maar ze kunnen duurder zijn dan polykristallijne panelen. Dunnefilm panelen zijn minder efficiënt, maar presteren beter in schaduwrijke omstandigheden. Raadpleeg een expert zoals Solar Systems Sliedrecht voor advies op maat.

Zijn er specifieke nadelen aan zonnepanelen op een plat dak?

Ja, enkele nadelen zijn de mogelijkheid van ophoping van vuil en water, extra aandacht voor windbelasting, beperkingen in ruimte voor grote installaties, onderhoudstoegankelijkheid, esthetische overwegingen, en de complexiteit van de installatie. Deze nadelen kunnen echter vaak worden aangepakt met goede planning en installatie.

Hoe beïnvloedt de keuze van het montageframe mijn zonnepanelen set?

Het montageframe speelt een cruciale rol in de stabiliteit, efficiëntie en duurzaamheid van jouw zonnepanelenset. Een goed ontworpen frame helpt om de panelen in de optimale hoek te plaatsen voor maximale zonopvang en zorgt voor voldoende ventilatie en afwatering. Kies voor een frame dat specifiek is ontworpen voor platte daken.

Hoeveel zonnepanelen passen er op 50m² plat dak?

Het aantal zonnepanelen dat je op 50m² plat dak kunt plaatsen, hangt af van de grootte en het type van de panelen. Gemiddeld kun je op 50m² ongeveer 20 tot 25 standaard zonnepanelen plaatsen. Dit kan variëren afhankelijk van de layout en benodigde ruimte voor onderhoud en ventilatie. Voor een optimale configuratie is het raadzaam advies in te winnen bij een specialist, zoals Solar Systems Sliedrecht.

Reacties
Categorieën